7524 sayılı Kanunla Yapılan Vergisel Düzenlemeler (KDV Kanunu)

7524 sayılı Kanunla Yapılan Vergisel Düzenlemeler (KDV Kanunu)

7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 02.08.2024 tarihli ve 32620 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Bu kanunla vergi uygulamalarında köklü değişiklikler yapılmıştır. Müşterilerimizin uygulamaları takibi açısından KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU uygulamalarında önemli olduğunu düşündüğümüz değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.

Bilindiği üzere, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler için KDV istisnası uygulanmaktadır. Yapılan değişiklikle, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetlerde uygulanan KDV istisnasında; gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan araçların, özel tekne ve yatların, deniz taşıma aracı olarak kabul edilmeyeceği ve istisnadan yararlanamayacağı hükmü getirilmiştir. (Yürürlük tarihi : 01.09.2024)

Birleşme, bölünme, tür değiştirme işlemlerinde devreden KDV'nin durumu
Mevcut uygulamada şirketlerin birleşme, devir ve bölünme işlemleri dolayısıyla faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerce yüklenilen ve indirilemeyen vergiler, faaliyete başlayan veya devir ve bölünme sonrasında devredilen veya bölünen kurumların varlıklarını devralan mükellefler tarafından indirim konusu yapılabilmektedir.

Yapılan değişiklikle, faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerin bünyesinde bulunan söz konusu sonraki döneme devreden KDV tutarlarının devralan şirkette indirilecek KDV olarak kullanılabilmesi için, bu KDV’nin doğruluğuna ilişkin gerekli incelemenin Vergi Usul Kanununda düzenlenen zamanaşımı süreleri ile bağlı olmaksızın yapılması ve inceleme sonucuna göre indirim hakkının verilmesi uygulaması getirilmiştir.

Beş Yıl Süreyle İndirilemeyen KDV’nin İndirim Hesabından Çıkartılarak Özel Bir Hesaba Alınması ve Gider Olarak Dikkate Alınması uygulaması getirilmiştir. Bu uygulama ile sürekli bir şekilde devreden KDV'si bulunan mükellefler devreden KDV tutarının hesaplarda beklediği 5.yılın sonunda indirime devam etme hakkını kaybetmekte ve devreden KDV tutarlarının, indirim KDV hesaplarından çıkarılarak özel bir hesaba alınması, mükellefin talebine bağlı olarak yapılacak vergi incelemesi sonucuna göre gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınması gerekmektedir. (Yürürlük tarihi : 01.01.2030)



 

0 Yorum

Yorum Yaz