7524 sayılı Kanunla Yapılan Vergisel Düzenlemeler (Kurumlar Vergisi)

7524 sayılı Kanunla Yapılan Vergisel Düzenlemeler (Kurumlar Vergisi)

7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 02.08.2024 tarihli ve 32620 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Bu kanunla vergi uygulamalarında köklü değişiklikler yapılmıştır. Müşterilerimizin uygulamaları takibi açısından KURUMLAR VERGİSİ uygulamalarında önemli olduğunu düşündüğümüz değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.

KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

7524 sayılı Kanunda yer alan düzenlemeler ile "YEREL VE KÜRESEL ASGARİ TAMAMLAYICI KURUMLAR VERGİSİ" düzenlemesi getirilmiştir. Kanuna göre;

  • Yurtiçi Asgari Kurumlar Vergisi uygulaması getirilmiştir. Kurumlar Vergisi Kanununun 32 ve 32/A maddelerinde kurumlar vergisi/indirimli kurumlar vergisi oranına yer verilmektedir. 32.maddeye göre yurtiçinde kurumlar vergisi oranı %25'tir. Getirilen düzenleme ile hesaplanacak kurumlar vergisi (indirim ve istisnalar düşüldükten sonra kalan tutarın %10'undan az olamayacaktır. İstisna ve indirimler aşağıdaki gibidir :
 
    • İştirak Kazançları (K.V.K. Mad. 5/1-a)
    • Emisyon Primi Kazancı (K.V.K. Mad. 5/1-ç)
    • Yatırım Fon ve Ortaklığı Portföy İşletmeciliği Kazancı (K.V.K. Mad. 5/1-d) (Sahip olunan taşınmazlardan elde edilen kazançlar hariç)
    • Kooperatiflerde risturn istisnası (KVK Md.5/1-i)
    • Sat-Kirala-Geri Al İşlemlerden Doğan Kazançlarda İstisna ( K.V.K. Mad. 5/1-j )
    • Sat-Kirala-Geri Al İşlemlerden Doğan Kazançlarda İstisna ( K.V.K. Mad. 5/1-k )
    • Serbest Bölgelerde Elde Edilen Kazançlar
    • Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Elde Edilen Kazançlar
    • Türk Uluslararası Gemi Siciline Kayıtlı Gemilerin İşletilmesinden ve Devrinden Sağlanan Kazançlar
    • Ar-Ge ve Tasarım İndirimi
    • Girişim Sermayesi Fonu Olarak Ayrılan Tutarlar ( K.V.K. Mad. 10/1-g )
    • Korumalı İşyeri İndirimi ( K.V.K. Mad. 10/1-h )

Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi = (Ticari Kar + Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler - Uygulanan İndirim ve İstisnalar) × %10


Çok uluslu şirketlere, dünya genelinde elde ettikleri yıllık konsolide hasılatı 750 milyon Avro karşılığı Türk Lirasını aşan çok uluslu işletmelerin asgari %15 oranında vergi ödemesi getirilmektedir. 

Payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında ilk defa işlem görmek üzere en az %20 oranında halka arz edilen kurumların beş hesap dönemine ait kurum kazançlarına uygulanan iki puan indirim,

İhracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına uygulanan beş puan indirim,  Sanayi sicil belgesi sahibi ve fiilen üretim faaliyetiyle uğraşan şirketlerin özellikle üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına uygulanan bir puan indirim nedeniyle ödenmeyen vergi, Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınan teşvik belgeleri kapsamındaki yatırıma katkı tutarları ile sınırlı olmak üzere, mükelleflerin kendi beyannameleri üzerinde Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesi hükmüne istinaden indirimli kurumlar vergisi uygulaması nedeniyle ödemedikleri kurumlar vergisi, asgari kurumlar vergisi hesaplaması nedeniyle ödenmesi gereken kurumlar vergisinden düşülebilecektir.

Geçmiş yıl zararlarının asgari kurumlar vergisi matrahına ulaşırken indirim olarak dikkate alınıp alınmayacağına dair madde metninde herhangi bir hüküm yer almamaktadır.

Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde sayılan fon veya ortaklıkların kazançları Türkiye’de kurulmuş olmaları şartıyla kurumlar vergisinden istisna uygulanmaktadır. Taşınmazlara yatırım yapan fon ve ortaklıkların, ticari mal niteliğinde olanlar dahil sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançların %50’sini, maddede öngörülen süre içerisinde ortaklarına kar payı olarak dağıtmaları istisnanın temel koşulu getirilmiştir. Ortaklık kar payını öngörülen şekilde dağıtmayan kurumlar, vergi istisnasından yararlanamayacaktır. Maddedeki taşınmaz kazançları ibaresinden; taşınmaz alım satım kazançları, kira gelirleri, taşınmaza dayalı hakların devir ve temlikinden elde edilen kazançlar, taşınmaz inşaat projelerinden elde edilen gelirler, taşınmaz işletme gelirleri gibi doğrudan taşınmazlardan elde edilen gelir ve kazançların anlaşılması gerekmektedir.

Elektronik ticaret pazar yerlerinde elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkân sağlayan aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, mezkur Kanun hükümlerine göre faaliyette bulunan hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına faaliyetleri dolayısıyla yaptıkları ödemeler vergi kesintisi kapsamına alınmaktadır. 

Yap-İşlet -Devret Modeli Kapsamında Elde Edilen Kazançlardan %30 Oranında Kurumlar Vergisi Alınacaktır.

Bu düzenleme 2025 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlara uygulanacaktır.

0 Yorum

Yorum Yaz