e-Belgelerde Yeni Zorunlu Alanlar

e-Belgelerde Yeni Zorunlu Alanlar

Gelir İdaresi Başkanlığınca yayımlanan duyuruda, e-Belgelere yeni zorunlu alanlar eklendiği ve e-Arşiv Teknik Kılavuzu, e-Arşiv Paketi ve e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi Paketinin güncellendiği açıklanmıştır.

Buna göre;

  • e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Adisyon uygulamalarının e-Arşiv Raporlarında "İmza Zamanı" alanı zorunlu hale getirilmiştir.
     
  • e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu ve e-Müstahsil Makbuzu uygulamalarının e-Arşiv Raporlarında “Vergi Oranı” alanı zorunlu hale getirilmiştir.
     
  • e-Arşiv Fatura uygulaması e-Arşiv Raporlarında Gönderi Bilgileri” alanı zorunlu hale getirilmiştir.
     
  • e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi uygulamasının e-Arşiv Raporlarında "İmza Zamanı" alanı zorunlu hale getirilmiştir.
Ayrıca vergi mükelleflerinin 7 gün geçtikten sonra düzenleyecekleri faturalar için Gelir İdaresi Başkanlığı inceleme yapacak olup malın teslimi/hizmetin ifasından 7 gün sonra düzenlenecek belgeler için cezai durumlarla karşılaşmamak için dikkatli olunmasını öneririz.

E-fatura uygulaması mevcut durumunda, "imza zamanı" entegratörler aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığına gönderildiği için e-faturalarda ayrıca imza zamanı eklenmemiştir. Bu sebeple e-fatura kapsamında olan vergi mükelleflerinin de bu duruma dikkat etmesi gerekmektedir.

Bilindiği üzere sevk irsaliyesinin düzenlendiği tarih ile fatura düzenleme tarihi arasında azami 7 günlük süre bulunmalıdır. Sevk İrsaliyesi düzenlenmiş bir mal tesliminin 7 gün içerisinde faturasının (malın teslim edildiği yani irsaliyenin düzenlendiği tarihe) düzenlenmesi gerektiği konusuna da dikkat edilmelidir. Ayrıca irsaliye düzenleme tarihi ay sonuna (örn.30.06, 31.07) denk gelen mal teslimlerinde fatura tarihi de irsaliye tarihi ile aynı olmak zorundadır. Burada yine fatura bir sonraki ayda düzenlenebilir ancak faturanın tarihi malın teslim edildiği/irsaliyenin düzenlendiği tarihle aynı olmak zorundadır. Bu durumda faturanın imzalama/gönderim tarihi teslim/irsaliyenin düzenlendiği tarihler arasında 7 günü aşan bir süre bulunmayacaktır. 
 

0 Yorum

Yorum Yaz